2/3/2018FOODprint 2,01 is ons getal voor 2018

2,01 is ons getal voor 2018

Zoveel kg CO2 hebben wij per gast veroorzaakt in 2018. Het totaal kwam op 285.000 kg CO2. Althans, dat zegt de uitkomst van 36 uur speur- en rekenwerk. En ik weet zeker dat het niet klopt omdat we nog teveel schattingen hebben moeten doen. Maar de manier van rekenen klopt wel en we zijn begonnen. We hebben voor het eerst een cijfer, onze FOODprint, dat we kunnen verbeteren.

1.80 wordt ons getal voor 2019

Ik neem mij dus voor om dezelfde rekenmethodiek in 2019 op 1,80 kg CO2 per gast uit te komen. De eerste kwartaalcijfers hebben we half april klaar.

Overigens hadden we vorig jaar
77129 aantal lunchgasten, 8675 aantal dinergasten, 42610 aantal borrelgasten, 5220 ontbijtgasten en 6527 vergadergasten.

3500 verschillende producten hebben we moeten doorrekenen. Dat hebben we niet zelf gedaan, maar Aral Voskamp voor gevraagd. Als consultant staat hij ons hierin bij. Waar liep je zoal tegen aan, Aral?

Aral:

Het belangrijkste waar ik tegenaan liep is hoeveel werk het al is om een eenvoudige meetmethode goed uit te voeren. En hoeveel aannames je daarbij moet doen. Het is makkelijk bedacht: we zetten gewoon alle producten die we in 2018 hebben gekocht op een rijtje en bepalen dan hoeveel uitstoot er per product is veroorzaakt. Kwestie van opzoeken wat de uitstoot is per product per kilo. En dan vermenigvuldigen met het aantal kilo’s dat je kocht. Maar dan.
De uitstoot van bruin en wit brood kun je op internet vinden, of althans een gemiddelde. Maar is dat inclusief of exclusief de productie van het graan? En is de uitstoot van speltbrood dan hoger of lager? En wat als je alleen weet hoeveel stuks brood je koopt, wat weegt een brood eigenlijk? En wat is de uitstoot van een pistolet of croissant als er niks op internet over staat? En wat als het van een andere leverancier komt?

En dat dan voor een paar duizend producten. Dat was wel een werkje. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om aannames en versimpelingen te maken. Het resultaat mag er wezen; een overzicht van alle producten, ingedeeld naar categorie en het startpunt voor meetbare verduurzaming. Zo weten we nu dat circa 9% van de uitstoot bij Hof Catering werd veroorzaakt door energieverbruik en circa 15% door ingekochte zuivel. Daar kun je wat mee. Een leuke puzzel om in vast te bijten!

Naar overzicht

Bespreek met ons de mogelijkheden

Bent u benieuwd wat voor een heerlijke culinaire invulling wij u en uw gasten kunnen bieden?

Contact opnemen
Referentie Ruud van Koesveld
Iedere dag uitgebreid ontbijten
Ruud van Koesveld SES
Referentie Sandra, Rotterdam
Bekend, vertrouwd en ALTIJD goed!
Sandra, Rotterdam
Referentie Claudia, Leiden
Plezierig, professioneel, vernieuwend en flexibel
Claudia, Leiden CHDR
Referentie Sandra, Voorburg
4 sterren: goede service, goed behandeld
Sandra, Voorburg OMA
Referentie Mitchell, Den Haag
Met 1000% een aanrader
Mitchell, Den Haag